Treceți la conținutul principal

COSTUMUL (1/3): David Bowie, FASHION 1980

Dacă oamenii poartă haine de când au fost izgoniți din Paradis, moda nu apare decât în secolul al XIV-lea, în Europa, deloc întâmplător. Probabil vă imaginați Evul mediu obscur, tulbure și murdar, însă nu trebuie să ignorăm că din aceeași epocă provin cele mai multe și fermecătoare povești cu cavaleri, domnițe și balauri. Cele mai multe prințese Disney au avut la bază această inspirație; feminine, șarmante, magice. Desigur, aceleași prințese cultivă câteva clișee de gen, care nu de puține ori au fost criticate. Printre toate acestea întâlnim și ideea că moda ar aparține mai mult femeilor decât bărbaților; totuși până spre sfârșitul secolului al XIX-lea lucrurile au stat destul de diferit, cel puțin în Europa și respectiv, America. cea care a împrumutat toate modelele bătrânului continent.


"Fashion" 1980 from David Bowie on Vimeo.

În videoclipul său din 1980, Fashion (r. David Mallet), David Bowie, cunoscut pentru aparițiile sale excentrice, ironizează codurile vestimentare, care nu ocoleau nici cluburile newyorkeze cunoscute pentru libertatea pe care pretindeau că o cultivă. E vorba de un caz comun în care lipsa regulilor devine normă. Moda este deci o formă de comunicare socială foarte dinamică, mai puțin discretă decât ni se poate părea la prima vedere. Prin Fashion, David Bowie susține ideea că stilul e mai mult o vocație și nu ar trebuie niciodată să devină o regulă. Bineînțeles, această idee generoasă poate fi, la fel ca majoritatea celorlalte idei, combătută sau respinsă. 

„Când am început să merg în discotecile din New York, la începutul anilor șaptezeci, exista un soi de entuziasm puternic al cărui curs era foarte natural, dar care pare acum înlocuit de o determinare ciudată de a fi la modă, când de fapt e vorba de o vocație.”

D. Bowie despre Fashion în The Interview, 1980 

David Bowie și moda:
  • Vogue  (ușor de parcurs, etalaj cronologic al imaginilor; finalul însă iese din tema articolului) EN 
  • BBC (compact, clar, scurt) EN 
  • Indie-mag (cool) EN 
  • Rolling Stones magazine (amuzant, dar plin de reclame) EN
 David Bowie: Fashion 1980
  • Bowie Bible (geneza piesei, documente și ecourile publice) EN
David BOWIE, pagina oficială:







Comentarii

Postări populare de pe acest blog

COSTUMUL (3/3): Moda

Istoria modei e mult mai recentă decât cea a costumului, din care provine naturalmente, și ar începe în Europa mijlocului secolului al XIV-lea, deci în Evul mediu târziu. La o primă privire pare lipsit de orice justificare că moda, care se referă în linii mari la o cultură a luxului, oricare ar fi conotațiile lui, ia naștere în mijlocul unei epoci pline de turbulențe, în care Occidentul se confruntă cu foametea, războaiele, regresul economic și ca o urmare, o infracționalitate crescută. O privire mai atentă, însă ne confirmă că perioadele de criză sunt favorabile marilor schimbări. Un argument valoros pentru apariția modei pe fundalul unei perioade ostile este de ordin psihologic, aceasta având calitatea de a satisface și a mulțumi mai eficient decât alte mijloace. Variațiunile vestimentare valorifică mai mult prezentul și lasă în urmă tradiția, care în linii mari înseamnă repetiție.   Miniatură reprezentând Bătălia de la Crécy, din timpul Războiului de 100 de ani dintre ...

COSTUMUL (2/3): funcțiile sale

Masaccio, Alungarea din Paradis, 1426-1428, frescă din interiorul Capelei Barncacci, înainte și după restaurarea din 1980. Frunzele au fost pictate în 1680. Masaccio (Tommaso di Ser Giovanni di Simone Cassai, zis Masaccio, 1401-1428) i-a pictat pe  Adam și Eva goi, așa cum erau descriși în Biblie, însă trei secole mai târziu Cosimo al III-lea de Medici a ordonat acoperirea părților intime ale personajelor cu frunze. Cele două personaje exprimă rușinea în două feluri, Eva acoperindu-și corpul, iar Adam figura. În primul caz Masaccio ne arată regretul Evei printr-o expresie disperată, în timp ce prin Adam înțelegem o vină interiorizată, un proces de conștiință. Rușinea sau pudoarea reprezintă, deci unul dintre motivele pentru care ne îmbrăcăm, imediat după funcția de protecție a hainelor. Odată alungați din Gradina Edenului, cei doi au realizat că goliciunea comportă o conotație erotică, aceeași pe care o afirmă majoritatea lucrărilor de artă în care apar nudurile. Blestemele ar...